Onderhoud en reinigen sieraden

Mijn sieraden bevatten kristallen en deze zijn zo krachtig en met hoge trilling dat ze nooit gereinigd hoeven te worden.. Ze kunnen ook nooit negatieve energie vasthouden.

Het is even een klusje, maar wel een belangrijke om jouw sieraden weer helemaal te laten stralen: je sieraden schoonmaken! Maar wat is nu eigenlijk de beste manier om jouw sieraden te poetsen? Je wil natuurlijk niet vol goede moed aan de slag gaan om er vervolgens achter te komen dat je schoonmaakwoede niets heeft uitgehaald. Of erger nog; je sieraden zelfs beschadigd heeft…

In deze blog leggen we je dan ook alles uit over sieraden schoonmaken. Hoe kan je het beste zilver en goud poetsen? En hoe maak je stenen als diamant en zirkonia het beste schoon? Zo weet jij 100 procent zeker dat je jouw sieraden op de juiste manier verzorgt en dat ze weer tijden glanzend met je mee zullen gaan. Lets get cleaning

 

Wat voor soort aanslag zit er op je sieraad?

Voor verschillende soorten aanslag is er een verschillende manier van sieraden schoonmaken. Er zijn twee soorten.
 
“Gewone” aanslag
Vrijwel alle sieraden worden op de huid gedragen. Hierdoor kan er op den duur vuil ontstaan door bijvoorbeeld huidvet, make-up en crèmes. Zo krijgt je sieraad bijvoorbeeld vette plekken en/of een doffe(re) uitstraling. Ook stenen kunnen hun glans verliezen en donkere plekjes gaan vertonen. Omdat vuil zich hier makkelijker op kan hopen, gebeurt dit bijvoorbeeld vaak in de kleine openingen tussen verschillende stenen. Ook stenen kunnen hun oorspronkelijke glans verliezen.
 
Verkleuringen van het materiaal
Naast "gewone" aanslag kan het materiaal van je sieraad ook verkleuren. Deze verkleuringen worden ook wel “oxidatie” genoemd. Dit gebeurt vaak doordat het materiaal reageert op de stoffen in je huid en zweet. Ook kan het materiaal reageren op bijvoorbeeld de stoffen in je parfum.

Zilveren sieraden kunnen zwart uitslaan. Geelgoud en roségoud kunnen langzaamaan steeds donkerder worden. Witgoud kan een wat gelere gloed krijgen. Bij een verguld sieraad zal het gouden laagje op den duur afslijten, waardoor het materiaal onder het goud (bijvoorbeeld koper) groen kan uitslaan. Let op: echt goud zal nooit groen verkleuren! Bovendien is het verkleuren van goud erg zeldzaam.
 

Goud en zilver schoonmaken

Gouden en zilveren sieraden schoonmaken kun je op twee manieren doen. Welke manier je gebruikt, hangt af van het soort vuil dat op je sieraad zit.

Let op:  Sieraden met kleursteen en edelsteen schoonmaken
Stop je sieraden met kleurstenen of edelstenen nooit in de vloeibare goud- of zilverpoets! De chemische samenstelling van deze middelen kan de steenkleur aantasten. Gebruik om deze reden ook geen andere schoonmaakmiddelen. Om kleur- en edelstenen schoon te maken kun je het beste gewoon een zachte doek gebruiken (geen microvezel, dit kan krassen veroorzaken). Gebruik eventueel een zachte tandenborstel voor de kleine randjes en hoekjes. Voor het zilver en goud poetsen kun je een goud- en zilverpoetsdoek gebruiken

Sieraden met parel schoonmaken
Ook voor het schoonmaken van parelsieraden kun je beter geen vloeibare goud- of zilverpoets gebruiken. Daarnaast gebruik je liever geen water. Bij veel parelsieraden zit de parel vastgelijmd. Als de parel in aanraking komt met (vloeibaar) poetsmiddel of water kan de lijm aangetast raken. Hierdoor kan de parel loslaten. Gebruik voor het schoonmaken van de parel liever alleen een zachte doek (geen microvezel, dit kan krassen veroorzaken). Eventueel kun je voorzichtig een zachte tandenborstel gebruiken voor de kleine randjes en hoekjes. Voor het goud en zilver poetsen maak je gebruik van een goud- en zilverpoetsdoek.

 

 

Let op: Maak je sieraden niet te vaak schoon. Wanneer je over een sieraad wrijft (met een tandenborstel of poetsdoek) haal je steeds een klein laagje van je sieraad af. Als je dit te vaak doet, zal je sieraad dus stukje bij beetje laagjes goud of zilver verliezen.
 

Methode 1: “gewone” aanslag

Goud en zilver schoonmaken met “gewone” aanslag – ontstaan door bijvoorbeeld huidvet, make-up en crèmes – doe je met de volgende materialen:

·       Een zachte tandenborstel

·       Warm water (let op: niet heet!)

·       Een klein beetje Dreft

 
En poetsen maar! Binnen no-time zal je sieraad weer helemaal stralen. Met de tandenborstel kun je ook makkelijk in alle hoekjes komen. Eventueel kun je je sieraad nog even nawrijven met een zachte doek. Let hierbij op dat je geen microvezeldoek gebruikt. De vezels in deze doeken kunnen namelijk krassen veroorzaken.

 

Methode 2: verkleuringen

Is je zilver zwart verkleurd? Of is je goud een stuk donkerder geworden? Dan is alleen warm water en een klein beetje Dreft niet voldoende. Voor zilveren en gouden sieraden schoonmaken die verkleuringen hebben, ga je dus iets anders te werk. Je kunt hierbij kiezen uit twee manieren.

Let op: Is je witgoud geel verkleurd? Helaas heeft poetsen dan geen nut. Witgoud heeft van nature een lichte gele gloed. Om deze gele gloed te neutraliseren wordt er vaak een heel dun laagje rhodium over witgouden sieraden aangebracht. Dit laagje slijt op den duur af. Het witgoud zal dan zijn natuurlijke gele look terugkrijgen. Om dit tegen te gaan moet er bij een juwelier weer een nieuw rhodiumlaagje worden aangebracht.
 
Een goud- en zilverpoetsdoek
Bij de eerste manier maak je gebruik van een speciale goud- en zilverpoetsdoek. In deze poetsdoek zit een speciaal poetsmiddel voor zilver en goud verwerkt, dat vrijkomt wanneer je met de doek over een sieraad wrijft. Wrijf je sieraad dus rustig met de poetsdoek op en je goud en zilver poetsen is zo gebeurd!
 
 
Vloeibare goud- of zilverpoets
Voor zilver en goud schoonmaken kun je ook gebruikmaken van vloeibare goud- of zilverpoets. Wij raden hiervoor de poetsmiddelen van het professionele merk Hagerty aan. Uiteraard gebruik je goudpoets voor goud poetsen en zilverpoets voor zilver poetsen. Een vloeibaar poetsmiddel is met name aan te raden wanneer je sieraden erg verkleurd zijn. Je kunt het sieraad dan een tijdje in de goud- of zilverpoets laten weken. Maar ook zilver en goud schoonmaken dat licht verkleurd is, kan makkelijk met een zachte doek en wat poetsmiddel worden gedaan. Vervolgens spoel je je sieraad goed af met warm water en wrijf je het droog met een zachte doek. Dit kan eventueel ook nog met een speciale poetsdoek voor gouden en zilveren sieraden. Een microvezeldoek is af te raden. Door de vezels in deze doeken kunnen namelijk krassen ontstaan.

 

© 2016 - 2024 The Crystal Connector | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel